Logo of Club Aurora
Направи си сам: камера за нощно снимане
Да се оборудваш със собствена камера за нощно снимане не е нито много трудно, нито много скъпо. Всъщност вие вече имате такава камера, но... Направи си сам: камера за нощно снимане

Да се оборудваш със собствена камера за нощно снимане не е нито много трудно, нито много скъпо.

Всъщност вие вече имате такава камера, но е много вероятно да не знаете за тази нейна функционалност. Става дума за вашия най-обикновен цифров фотоапарат, уебкамера или камерата на смартфона ви. Те са предназначени да снимат през деня, разбира се, но ССD или CMOS сензорът на цифровата камера, за разлика от вашето око, е чувствителен и към част от инфрачервения диапазон (чак докъм 1 000 nm дължина на вълната).

graph Направи си сам: камера за нощно снимане

CCD матриците в камерите покриват много по-голяма част от електромагнитния спектър, в сравнение с човешкото око. Изображение: http://www.lpi.usra.edu/

Така че ако имате достатъчно мощен източник на инфрачервена светлина, вие ще можете да наблюдавате с такава камера какво се случва в тъмното.
По принцип във фотоапарата има и инфрачервен филтър, който блокира инфрачервената светлина, но той едва ли е перфектен, така че все нещичко се пропуска. Все пак преди да се заемете с този проект, уверете се че фотоапаратът ви е чувствителен към инфрачервената светлина – просто вземете едно дистанционно, натисните бутон и проворете дали в дисплея на камерата виждате инфрачервеният светодиод отпред да проблясва ето така:

remote_control-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане
След като се уредихме с камерата, остава да си набавим и източника на инфрачервена светлина. Идеята е той да бъде колкото се може по-прост за изработка, както и максимално евтин. За целта са ни е необходими:

  •  8 бр. инфрачервени диоди – колкото се може по-мощни, толкова по-добре. В магазина на Комет електроникс, от където напазарувах, най-мощните инфрачервени диоди бяха SFH484 (150 mW) с пикова дължина на вълната 880 nm.

ir_diodes-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

  •  1 бр. резистор 15 Ω;

resisitor-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

  •  1 бр. превключвател on/off;

switch-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

  •  1 бр. батерия 9V;

battery-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

  •  1 бр. клипс за батерия 9 V;
  •  1 бр. универсална печатна платка 80х50 mm;

board-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

  •  тинол и тиксо.

Асемблирането на тези компоненти изисква работа с поялник, но ако вие нямате такъв или не умеете да запоявате, можете да си набавите пробна платка тип breadboard, при която правите нужните връзки по механичен път посредством кабелчета.

Схемата, която ще изпълним е следната:

el_scheme Направи си сам: камера за нощно снимане
Сега малко електротехника. Имаме четири паралелни клона с по два последователни инфрачервени светодиоди. Напрежителният пад върху всеки от светодиодите в клоновете е  около 1,5 V, а напрежителният пад върху резистора е 9V – (2*1,5V) = 6 V (потенциалната разлика между краищата на даден клон е обща за всички паралелни клонове в електрическата верига с еднакъв товар). Токът, който преминава през резистора според закона на Ом, е: I = Ur/R = 6/15 = 400 mA. Този ток ще се разпределя по равно в четирите клона с еднакъв товар (първи закон на Кирхоф), така че през всеки диод ще преминава ток I/4 = 100 mA, което умножено по напрежителният пад на диода ни дава неговата мощност Р = 1,5*0,1 = 150 mW, или колкото е номиналната мощност на диода според спецификацията му. Значи сме избрали правилен резистор и диодите няма да изгорят. Хубаво. Сега нека да запоим елементите и в крайна сметка трябва да се получи нещо такова:

device-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

Оставете светодиодите да стърчат, така че впоследствие да можете да насочвате светлинните снопове (те са доста тесни – едва 150), като внимавете да не допирате електродите или ги изолирайте. Ако ви се занимава, можете да сложите и един потенциометър след резистора, за да регулирате яркостта на диодите. Имайте предвид, че при продължителна работа схемата се нагрява, така че не е зле да се предвиди и охлаждащ радиатор, ако имате под ръка.

ВНИМАНИЕ!!! Инфрачервените диоди излъчват концентрирани и невидими лъчи инфрачервена светлина, които могат да повредят зрението ви при продължително взиране!

На тъмно изпитайте новата си придобивка. Генерираната инфрачервена светлина не е достатъчна за заснемането на видео, но можете да поекспериментирате със снимки:

infrared_pic1-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане

Всъщност, така получената „камера за нощно снимане” е идеална най-вече за призрачни селфита като това:

infrared_pic2-1024x768 Направи си сам: камера за нощно снимане
Все пак това е бюджетното решение. Общата цена на използваните тук компоненти е около 6 лв., докато цените на инфрачервените камери за нощно заснемане започват от 70 лв. Дори и с тази схема обаче можете да постигнете сходна функционалност и да снимате видео – само трябва да използвате по-мощни диоди или повече на брой от тези (поне двойно повече), но при това охлаждащият радиатор ще бъде задължителен. Не забравяйте и да преизчислите резистора за новата конфигурация.

0 0 votes
Article Rating

Еmil Petkov

Емил е завършил авиационно инженерство и инженерна физика. Намира космоса за вълнуващо място и се интересува как чрез новите технологии ще се приближим до него.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
en_USEnglish